Energetska učinkovitost

energetska učinkovitost

DOBROM TOPLINSKOM IZOLACIJOM OSNOVNOG ZIDA ŠTEDIMO ENERGIJU

Kod izgradnje novih -  energetski učinkovitih objekata, bitan je proces projektiranja kao i dobro poznavanje toplinskih svojstava građevinskih materijala kako bi se unaprijed spriječilo nastajanje toplinskih mostova. Kod objekata „starije“ gradnje iz vremena kada se njihova energetska učinkovitost nije razmatrala,  preporuča se „energetska obnova“ u skladu s novim tehničkim propisima, tj. tehnička dorada u smislu zamjene starih prozora, izoliranja vanjskog zida (moguće s termoizolacijskom pločom Ytong Multipor), obnova fasade i slično.

Da bi se utvrdila kvaliteta toplinske izolacije neke zgrade, najčešće se koristi tzv. „termografsko“ snimanje te zgrade. To je brza, povoljna i učinkovita metoda, kojom se određuju toplinsko-energetske karakteristike neke zgrade.
 
Rezultat termografskog snimanja je „termogram“, koji u sivim tonovima ili u nekom spektru boja daje sliku infracrvenog (IC) zračenja iz zgrade čime otkriva kritična, slabije izolirana mjesta na njezinoj površini. Spektar različitih boja daje informaciju o različitim intenzitetima zračenja na površini zgrade i precizno otkriva  kvalitetu izvedene izolacije različitih toplih mostova.Tako se utvrđuje termoizolacijska kvaliteta ovojnice cijele zgrade, kao i pojedinih njenih dijelova (zidova, nadvoja, prozora, vrata i dr.)

Snimanja se  obavljaju posebnom termo-kamerom koja registrira  infracrveno zračenje, a koje emitiraju sva tijela ovisno o njihovoj temperaturi. Prema zakonu zračenja crnog tijela, termografija omogućava „gledanje“ objekata   bez vidljivog osvjetljenja. Količina zračenja se povećava s temperaturom, pa se tako topli objekti na tim snimkama dobro ističu u odnosu na hladniju pozadinu, a ljudi i toplokrvne životinje postaju lako vidljivi u odnosu na okoliš, danju i noću.

Spektar boja kreće se od žute do crvene koje iskazuju područja velikog gubitka toplinske energije, te od ljubičaste do plave što podrazumijeva područja slabijeg intenziteta prolaska toplinske energije i smatra se dobro izoliranim područjem.

Izvor: HUICT (Hrvatska udruga za infracrvenu termografiju)
www.huict.hr i www.kostelgrad.hr

 


TERMOGRAFSKIM MJERENJEM DO ENERGETSKI UČINKOVITOG OBJEKTA!
 
U zgradarstvu primjena termografije doprinosi dugoročnoj uštedi jer upozoravanjem na moguće propuste u gradnji  štedi sredstva koja bi se kasnije morala utrošiti za saniranje loše izoliranih građevinskih detalja.  Termografija  također pomaže da se već prilikom projektiranja i faze gradnje posebno posveti  pažnja odabiru energetski učinkovitog materijala za zidane konstrukcije i ostalog termoizolacijskog građevinskog materijala koji će kasnije trajno pridonositi uštedi energije za vrijeme grijanja odnosno hlađenja zgrada.

Zahvaljujući termografiji moguće je izračunati koliko će energije trošiti svaki  novi objekt kada se uselite u njega. To je važno zbog planiranja i smanjenja mjesečnih troškova za grijanje/hlađenje kuće ili stana u kojem ćete živjeti. Važno je i zbog novog propisa u  Hrvatskoj  prema kojem svaka novosagrađena zgrada mora imati i energetski certifikat izrađen od  ovlaštene osobe, koji iskazuje kolika će biti potrošnja energije koju će generirati prostor u kojem živite!


OSTVARITE NIŽE TROŠKOVE ZA GRIJANJE I HLAĐENJE – I DO 50%

Jedan od najzahvalnijih graditeljskih sustava za postizanje energetski učinkovitog, niskoenergetskog ili pasivnog standarda gradnje kuće jest  svakako Ytong sustav gradnje. Zbog izvanrednih termoizolacijskih svojstava Ytong građevinskog materijala koji u svojoj osnovi sadrži dostatnu toplinsku izolaciju prema Zakonu o toplinskoj zaštiti u obiteljskim kućama (Ytong termoblok 30 cm + ima „U“ vrijednost 0,34 W/m2K) i nije mu potrebna dodatna toplinska izolacija, Ytong Vam omogućuje gradnju obiteljske kuće vrhunskih performansi:

  • u kućama građenim Ytong-om, temperatura prostora je tijekom cijele godine optimalna  što se u konačnici osjeti na kućnom budgetu – boravak u kući i ljeti i zimi je ugodan, niti prehladan niti prevruć već optimalan
  • takve kuće štede i do 50 % energije za grijanje zimi i hlađenje ljeti
  • kuće su vrhunski zaštićene u slučaju potresa i požara
  • zbog značajnih ušteda u troškovima grijanja i hlađenja za vrijeme eksploatacije objekta, Ytong kuća je dugoročno isplativija od bilo koje druge kuće građene klasičnim sustavima!

Ytong je gradnja s više prednosti!

Svojom odličnom sposobnošću toplinske izolacije i reguliranja vlage u prostoru tijekom cijele godine Ytong stvara optimalnu mikroklimu omogućujući tako zdrav životni prostor i ugodan boravak u Ytong kućama.

Zašto je to tako?

Prije postavljanja fasade na kuću zidovi od Ytong građevinskog materijala ne moraju se dodatno izolirati pa se stoga s pravom kao njihova najveća prednost i posebna karakteristika ističe TOPLINSKA IZOLACIJA u osnovnom zidu. Milioni sitnih zračnih pora od kojih se sastoje Ytong elementi za zidanje, kao vrhunski toplinski izolatori, uspješno zadržavaju  TOPLINU TAMO GDJE VI ŽELITE – ljeti izvan,  a zimi unutar Vašeg doma!

Facebook