Xella grupa

Xella Grupa proizvodi i prodaje građevinski materijal ( Ytong i Hebel –porasti beton, Silka silikatna opeka, Multipor mineralne termoizolacijske ploče)

Vodeći je dobavljač visokokvalitetnih sistema suhe gradnje – Fermacell

Vodeći je proizvođač mineralnih termoizolacijskih ploča – Multipor te jedan od vodećih europskih dobavljača vapna i vapnenastih proizvoda pod brandom Fels

U 2014. Xella je ostvarila prodaju od oko 1,27 milijardi €, a zaposleno 6,686 osoba ( FTE na dan 31. prosinca 2014. godine).

Neizravni vlasnici su privatne tvrtke PAI partneri i Goldman Sachs Capital Partners.

OSNOVNI PODACI 2014.

Prihod: Oko 1,27 milijardi €

EBITDA: 215 miliona €

Zaposleni: 6.686 radnika (FTE na dan 31. prosinca 2014.)

Industrijska postrojenja / Zemlje: 97 tvornica u 20 zemalja

Prodajni uredi u više od 30 zemalja

POVIJEST  XELLA GRUPE - glavne prekretnice

1929 -  Početak komercijalne proizvodnje AAC (autoklavirani porobeton) u Yxhultu, oko 200 km zapadno od Stockholma (Švedska). Prvi blokovi prodani su pod imenom Yxhults Anghärdade Gasbetong, iz kojeg je kasnije izveden naziv branda Ytong.

1940 - Porijeklo Hebel marke u Njemačkoj, kada je Josef Hebel razvio patentirani ojačani čelični AAC proizvod i pokrenuo prvu tvornicu za industrijsku proizvodnju građevinskih elemenata za zidove, stropove i krovove.

1951/1952 - U Njemačkoj je proizvodnja YTONG blokova počela u Salzgitter-u i Messel-u

1948 – Haniel Group započinje trgovinu građevinskim materijalima u okviru koje i Xella započinje svoje aktivnosti vezane za trgovinu i građevinarstvo (Franz Haniel & Cie. GmbH i njegove filijale i ogranci).

1951 - Haniel započinje proizvodnju pumice blokova.

1956 - Haniel započinje proizvodnju kalcijum silikatnih blokova započinjanjem akvizicije.

1994 - Haniel Group implementira program restrukturiranja portfolia i odlaganjem njegovih sporednih aktivnosti, slijedeći stratešku inicijativu uspostavljanja jače pozicije na tržištu građevinskih materijala za zidanje. Ovaj proces konsolidacije na njemačkom tržištu građevinskih materijala za zidanje koji je pokrenula Haniel Group, uključivao je i nekoliko akvizicija srednjih proizvođača nemačkih CSU. 

2001 - Akvizicija Fels/ Hebel Group i Ytong Group
Ovaj dopunjeni i ojačani portfolio građevinskih materijala za zidanje sa uspostavljenim YTONG i Hebel brendovima, povećala je stupanj vertikalne integracije (uključujući aktivnosti sa vapnom - Fels), proširila proizvodni i tržišni portfolio s gipsano-vapnenim pločama s aktivnostima i brandom Fermcell-a i proširila svoju međunarodnu prisutnost.

2003 – Predstavljanje i lansiranje Xella branda na građevinskom sajmu u Münchenu.

2004-2015 – Xella nastavlja globalnu ekspanziju fokusirajući se na azijske i zemlje srednje i istočne Europe. U periodu između 2004. i 2015. godine u poslovnom segmentu građevinskih materijala  Xella je stekla ili osnovala 27 tvornica, od kojih su većina locirane u srednjoj i istočnoj Europi, Kini i Americi. Konkretno, u 2012. godini Xella je stekla AAC tvornicu u Češkoj u segmentu građevinskih materijala i nedovršenu tvornicu  gipsano-vlaknastih ploča u u Oreju-Španjolskoj, u kojoj je  u svibnju 2013. godine započela proizvodnja u segmentu suhe gradnje.

2008 - Prema savjetima filijala, Haniel je fondove i  sredstva uložena u tehničku opremu prodao  GS fondovima kojim upravlja PAI Partners koji je Xella-in trenutni indirektni dioničar. 

2010 - Ekspanzija u novo poslovno područje pod nazivom Ecoloop , koja razvija i namjerava  ponuditi  novu sintezu gas tehnologije će u sklopu naše trenutne poslovne strukture biti dio vapnenog segmenta.