Xella grupa

Xella Grupa proizvodi i prodaje građevinski materijal ( Ytong i Hebel –porasti beton, Silka silikatna opeka, Multipor mineralne termoizolacijske ploče i Ursa termoizolacijske materijale). Vodeći je proizvođač mineralnih termoizolacijskih ploča – Multipor.

U 2021. Xella je ostvarila prodaju od oko 1,7 milijardi €, s oko 7200 zaposlenih osoba.

Indirektni vlasnik kompanije je investicijski fond Lone Star. Xella je u siječnju 2022. godine najavila prodaju svoje poslovne jedinice za izolaciju – URSA. Očekuje se da će transakcija biti zatvorena u prvoj polovici 2022.

OSNOVNI PODACI 2021

- Prihod: Oko 1,7 milijardi €
- EBITDA: 372 milijona €
- Zaposleni: oko 7200 radnika (FTE na dan 31. prosinca 2021.)
- Industrijska postrojenja / Zemlje: 92 tvornica u 20 zemalja
- Prodajni uredi u 25 zemalja
 

POVIJEST  XELLA GRUPE - glavne prekretnice

1929 -  Početak komercijalne proizvodnje AAC (autoklavirani porobeton) u Yxhultu, oko 200 km zapadno od Stockholma (Švedska). Prvi blokovi prodani su pod imenom Yxhults Anghärdade Gasbetong, iz kojeg je kasnije izveden naziv branda Ytong.

1940 - Porijeklo Hebel marke u Njemačkoj, kada je Josef Hebel razvio patentirani ojačani čelični AAC proizvod i pokrenuo prvu tvornicu za industrijsku proizvodnju građevinskih elemenata za zidove, stropove i krovove.

1951/1952 - U Njemačkoj je proizvodnja YTONG blokova počela u Salzgitter-u i Messel-u

1948 – Haniel Group započinje trgovinu građevinskim materijalima u okviru koje i Xella započinje svoje aktivnosti vezane za trgovinu i građevinarstvo (Franz Haniel & Cie. GmbH i njegove filijale i ogranci).

1951 - Haniel započinje proizvodnju pumice blokova.

1956 - Haniel započinje proizvodnju kalcij silikatnih blokova započinjanjem akvizicije.

1994 - Haniel Group implementira program restrukturiranja portfolia i odlaganjem njegovih sporednih aktivnosti, sljedeći stratešku inicijativu uspostavljanja jače pozicije na tržištu građevinskih materijala za zidanje. Ovaj proces konsolidacije na njemačkom tržištu građevinskih materijala za zidanje koji je pokrenula Haniel Group, uključivao je i nekoliko akvizicija srednjih proizvođača njemačkih CSU. 

2001 - Akvizicija Fels/ Hebel Group i Ytong Group
Ovaj dopunjeni i ojačani portfolio građevinskih materijala za zidanje s uspostavljenim YTONG i Hebel brendovima, povećala je stupanj vertikalne integracije (uključujući aktivnosti s vapnom - Fels), proširila proizvodni i tržišni portfolio s gipsano-vapnenim pločama s aktivnostima i brandom Fermcell-a i proširila svoju međunarodnu prisutnost.

2003 – Predstavljanje i lansiranje Xella branda na građevinskom sajmu u Münchenu.

2004-2015 – Xella nastavlja globalnu ekspanziju fokusirajući se na azijske i zemlje srednje i istočne Europe. U periodu između 2004. i 2015. godine u poslovnom segmentu građevinskih materijala  Xella je stekla ili osnovala 27 tvornica, od kojih su većina locirane u srednjoj i istočnoj Europi, Kini i Americi. Konkretno, u 2012. godini Xella je stekla AAC tvornicu u Češkoj u segmentu građevinskih materijala i nedovršenu tvornicu  gipsano-vlaknastih ploča u Oreju-Španjolskoj, u kojoj je  u svibnju 2013. godine započela proizvodnja u segmentu suhe gradnje.

2008 - Prema savjetima filijala, Haniel je fondove i  sredstva uložena u tehničku opremu prodao  GS fondovima kojim upravlja PAI Partners koji je Xella-in trenutni indirektni dioničar. 

2010 - Ekspanzija u novo poslovno područje pod nazivom Ecoloop, koja razvija i namjerava ponuditi novu sintezu gas tehnologije će u sklopu naše trenutne poslovne strukture biti dio vapnenog segmenta.

2014 - 2016  Xella je provela sveobuhvatan proces optimizacije tvrtke, koji je obuhvatio modernizaciju proizvodnih kapaciteta, kao i optimizaciju svih procesa, s ukupnim smanjenjem troškova, što je omogućilo temelj za daljnji rast i razvoj tvrtke.

2016 - PAI Partners i Golman Sachs su se složili prodati Xella Grupu investicijskom fondu Lone Star, indirektnom dioničaru Xella-e.

2017 - Xella postaje vlasnik vodećeg europskog proizvođača izolacijskih materijala Ursa i prodaje poslovnu jedinicu Fels.