Politika privatnosti

Drago nam je što ste posjetili ovu internetsku stranicu. Zalažemo se za zaštitu vaših osobnih podataka u skladu sa svim važećim zakonima o zaštiti podataka, osobito u skladu s Općom uredbom EU o osobnih podataka („GDPR“) te Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

U ovim Informacijama o zaštiti podataka objašnjavamo koje vaše podatke (uključujući osobne podatke) obrađujemo u vezi s vašim posjetom i korištenjem gore navedene digitalne obavijesti www.ytong.hr („Internetska stranica“).

Dodatne informacije možete pronaći na ovim stranicama:

Informacije o zaštiti podataka - Obrada podataka o kupcima
Informacije o zaštiti podataka - Obrada podataka zaposlenika
Informacije o zaštiti podataka - Obrada podataka pružatelja usluga / dobavljača
Informacije o zaštiti podataka - Poslovni partneri
Informacije o zaštiti osobnih podataka – Marketing

 

I.    Tko je odgovoran za obradu osobnih podataka?

Voditelj obrade odgovoran za obradu osobnih podataka je Ytong porobeton d.o.o., Kovinska 4a, HR-10090 Zagreb, telefon: +385 (0)1 3436810, fax: +385 (0)1 3464920,  email: info.hr@ytong.com. Svako pozivanje na "mi" ili "nas" u ovim Informacijama o zaštiti podataka je upućivanje na navedeni entitet. Mi smo dio grupe društava Xella, a krovno društvo te grupe društava je Xella International GmbH, Njemačka, Duisburg, Düsseldorfer Landstraße 395, HRB 827 AG Duisburg.
Naš  koordinator za zaštitu podataka može se kontaktirati pisanim putem na adresi sjedišta našeg društva ili  putem email adrese privatnost@ytong.hr.

II.    Koja načela poštujemo?

Radi postupanja u skladu s primjenjivim zakonima o zaštiti osobnih podataka obrađujemo vaše osobne podatke samo na temelju zakonite osnove ili ako ste dali suglasnost za to. To vrijedi i za obradu osobnih podataka u marketinške svrhe.
Na ovoj Internetskoj stranici možemo prikupljati podatke koji nam ne omogućuju donošenje izravnih zaključaka o vašem identitetu. No, u određenim slučajevima, osobito u kombinaciji s drugim podacima, ti se podaci, u skladu s primjenjivim zakonima o zaštiti osobnih podataka, ipak mogu smatrati „osobnim podacima“. Nadalje, na ovoj Internetskoj stranici možemo prikupljati i podatke koje nam ne omogućuju da vas, izravno ili neizravno, identificiramo; to je slučaj, primjerice, s prikupljanjem podataka o svim korisnicima ove Internetske stranice.

III.    Koje podatke obrađujemo?

Našoj Internetskoj stranici možete pristupiti bez unošenja osobnih podataka (kao što su vaše ime i prezime, poštanska adresa ili email adresa). U tom slučaju također moramo obrađivati određene podatke kako bismo vam omogućili pristup našoj internetskoj stranici. Uz to, na ovoj internetskoj stranici upotrebljavamo određene metode analize, a integrirali smo i funkcionalnosti trećih strana („dodatke za društvene mreže“; eng. „social plug-ins“).

1.    Dnevničke datoteke: Kada posjetite ovu internetsku stranicu, naš internetski poslužitelj automatski pohranjuje naziv domene ili IP adresu računala koje je poslalo zahtjev (najvjerojatnije računalo vašeg pružatelja internetskih usluga), uključujući datum, vrijeme i trajanje vašeg posjeta, podstranice/URL-ove koje posjećujete i informacije o aplikaciji/aplikacijama i terminalu/terminalima koje koristite za pregled naših stranica.
2.    Kolačići: Kako bismo našu internetsku stranicu učinili što jednostavnijem za korištenje, mi, kao i mnogi drugi operateri internetskih stranica, koristimo kolačiće. Kolačići su male tekstualne datoteke pohranjene u vašem pregledniku. Ove datoteke nam pomažu pri prepoznavanju određenih preferencija naših posjetitelja tijekom pregledavanja interneta i dizajniranja naših stranica u skladu s tim. Većinom koristimo privremene kolačiće (kolačiće sesije). Oni automatski brišu na kraju vašeg posjeta. Međutim, upotrebljavamo i trajne kolačiće. Oni služe za poboljšanje korisničkog usmjeravanja u skladu s vašim preferencijama. Naši kolačići ne prikupljaju nikakve osobne podatke i ne omogućuju vašu identifikaciju na internetskim stranicama trećih strana. Svoj preglednik možete podesiti tako da vas obavijesti o postavljanju kolačića kako bi vam uporaba kolačića postala transparentnija. U načelu, postavkama preglednika možete i odbiti prihvaćanje kolačića. Međutim, to može značiti da možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti Internetske stranice.
3.    Analiza internetske stranice s pomoću usluge Google Analytics: Na našoj internetskoj stranici koristimo uslugu Google Analytics, uslugu internetske analize tvrtke Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD („Google“), kako bismo mogli kontinuirano poboljšavati našu internetsku stranicu. Usluga Google Analytics upotrebljava kolačiće koji su pohranjeni na vašem računalu i omogućavaju analizu korištenja internetske stranice. Informacije koje kolačić skuplja o vašoj upotrebi ove Internetske stranice uglavnom se šalju na poslužitelj tvrtke Google u Europi (ili u državi članici Europskog gospodarskog područja) radi anonimizacije vaše IP adrese, kako bi se time isključila referiranje na osobu. Tek nakon što je IP adresa anonimizirana, skraćena IP adresa prenosi se na poslužitelj tvrtke Google u SAD, gdje se pohranjuje. Samo u iznimnim slučajevima na poslužitelj tvrtke Google u SAD šalje se potpuna IP adresa te se tamo skraćuje. Ova Internetska stranica koristi uslugu Google Analytics s proširenjem za anonimno skupljanje IP adresa (tzv. maskiranje IP adrese). Google u naše ime upotrjebljava prikupljene podatke kako bi analizirala vaše korištenje Internetske stranice, sastavila izvješća o aktivnostima na Internetskoj stranici i pružila nam druge usluge vezane za korištenje Internetske stranice. IP adresa koju vaš preglednik šalje u kontekstu usluge Google Analytics ne kombinira se s ostalim Googleovim podacima. Upotrebu kolačića možete odbiti odabirom odgovarajućih postavki u svojem pregledniku. Međutim, želimo istaknuti da u tom slučaju možda nećete moći u cijelosti koristiti sve funkcije ove Internetske stranice. Također možete Google-u odbiti prikupljanje podataka koje generira kolačić i odnosi se na vašu upotrebu Internetske stranice (uključujući vašu IP adresu). Google-u možete odbiti i obradu podataka, i to preuzimanjem i instaliranjem dodatka za preglednik koji je dostupan na sljedećoj poveznici: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en. U tom slučaju postavlja se kolačić za isključivanje (eng. opt-out cookie) koji sprječava buduće prikupljanje vaših podataka kada posjetite ovu Internetsku stranicu. Alternativno, putem linka ispod možete spriječiti slanje podataka Google-u i da ih Google obrađuje. Za isključivanje, kliknite ovdje. Dodatne informacije o zaštiti podataka pri korištenju usluge Google Analytics možete pronaći ovdje https://www.google.com/analytics/terms/ i ovdje http://www.google.com/intl/de/analytics/privacyoverview.html.

Alternativno, možete koristiti link ispod kako biste spriječili da podaci budu poslani Google-u ili da ih Google obradi: Za odjavu kliknuti ovdje

4.    Google ponovno oglašavanje: Na našoj Internetskoj stranici također koristimo Google-ovu funkciju za ponovno oglašavanje. Ovo nam omogućava da vam prikažemo ciljano oglašavanje pretpostavljenih interesa na osnovu vašeg ponašanja prilikom prethodnih posjeta našoj Internetskoj stranici. Ako ste se usuglasili sa Google-om, vaše posjete snimit će se na svim uređajima. Reklama se pojavljuje samo u Google oglasnim prostorima, bilo na oglasnim prostorima Google Adwords-a ili na Google mreži multimedijalnog oglašavanja. Google koristi kolačiće kako bi analizirao korištenje internetskih stranica kao osnovu za prikazivanje oglašavanja zasnovanog na vašim pretpostavljenim interesima. Kolačići se koriste za snimanje posjeta Internetskoj lokaciji i anonimnih podataka o koričenju Internetske stranice. Nijedan osobni podatak o posjetiocima Internetske stranice ne pohranjuje se. Ako potom posjetite drugu internetsku stranicu u Google mreži multimedijalnog oglašavanja, vidjet ćete oglase sa velikom vjerojatnošću uključuju vrste proizvoda i informacija kojima ste ranije pristupili. Možete trajno deaktivirati upotrebu kolačića od strane Google-a tako da slijedite sljedeći link te preuzmete i instalirate dodatak: https://www.google.com/settings/ads/plugin. Alternativno, možete deaktivirati upotrebu kolačića od strane trećih osoba primjenom internetske stranice za deaktivaciju mreže za oglašavanje na linku http://www.netvorkadvertising.org/choices/. Više informacija o Google ponovnom oglašavanju i Google politici možete naći na http://www.google.com/privacy/ads/.
5.    DoubleClick: Također koristimo uslugu DoubleClick, uslugu koju također pruža Google da bi vam prikazali oglase relevantne za vas. Google dodjeljuje pseudonim identifikacijskom broju (ID) vašeg preglednika da bi provario koji su oglasi prikazani u vašem pregledniku i koji su to pregledani oglasi. Kolačići ne sadrže nikakve osobne informacije. Upotreba DoubleClick kolačića dozvoljava samo Google-u i njegovim partnerskim internetskim lokacijama prikazivati oglase na osnovu prethodnih posjeta našim ili drugim internetskim stranicama na Internetu. Podaci koje generiraju kolačići Google prenosi na server u SAD za analizu i tamo se čuvaju. Prenošenje podataka od strane Google-a trećim osobama vrši se samo na temelju zakonskih propisa ili u okviru opisane obrade podataka. Google neće kombinirati vaše podatke sa drugim podacima koje je prikupio od vas. Možete odbiti upotrebu kolačića tako da izaberete odgovarajuće postavke u vašem pregledniku. Također možete spriječiti Google da prikuplja podatke koji su generirani od strane kolačića i koji se odnose na vašu upotrebu Internetske stranice, kao i da ih Google obrađuje ovim putem tako što preuzima i instalira dodatni program pretraživača, na adresi https://adssettings.google.com/u/0/authenticated?Hl=sr-GB odabirom postavke DoubleClick deactivation extension. Alternativno, možete onemogućiti Doubleclick kolačiće na internetskoj stranici Digitalne marketing alijanse – http://optout.aboutads.info.
6.    Facebook Pixel: Koristimo Facebook Pixel pružatelja usluge Facebook, Inc. (1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, SAD - www.facebook.com – „Facebook“) na našoj Internetskoj stranici. Facebook Pixel pruža mogućnost praćenja ponašanja korisnika nakon što su preusmjereni na jednu od naših internetskih lokacija klikom na Facebook oglas. Ovaj proces je dizajniran za procjenu efektivnosti Facebook oglasa u statističke i tržišne istraživačke svrhe i može pomoći u optimizaciji budućih reklamnih poduhvata. Prikupljeni podaci su anonimni, tako da ne možemo izvući zaključke o identitetu korisnika, a mi ne šaljemo nikakve osobne podatke Facebook-u. Međutim, Facebook čuva i obrađuje podatke tako da je mogućne povezivanje sa odgovarajućim korisničkim profilom i Facebook može koristiti podatke u svoje reklamne svrhe u skladu sa Smjernicama za korištenje Facebook podataka (https://www.facebook.com/about/privacy/). Možete omogućiti Facebook-u i njegovim partnerima da prikazuju oglase unutar i van Facebook-a. Kolačić́ se također može čuvati na vašem računalu u ove svrhe. Ako ste korisnik Facebook-a i ne želite da Facebook prikuplja vaše podatke preko Facebook Pixel-a i poveže ih sa vašim korisničkim podacima spremljenim na Facebook-u, možete deaktivirati Facebook Pixel ovdje. Kontradikcija se odnosi na pretraživač koji koristite.   
7.    LinkedIn praćenje konverzija: Koristimo analizu i tehnologiju praćenja pružatelja usluga LinkedIn Corporation (2029 Stierlin Court, Mountain View, CA 94043, SAD - www.linkedin.com – „LinkedIn“) na našoj Internetskoj stranici. Sa ovom tehnologijom LinkedIn-a, oglasi mogu biti prikazani sukladno vašim interesima. Također primamo prikupljene i anonimizirane izvještaje LinkedIn-a o oglasnim aktivnostima i informacijama o tome kakva je vaša interakcija s našom Internetskom stranicom. Dodatne informacije o zaštiti podataka na LinkedIn-u možete naći ovde: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy#choices-oblig. Možete deaktivirati analizu vašeg ponašanja od strane LinkedIn-a i prikaz preporučenih oglasa zasnovanih na vašim interesima klikom na „Reject to LinkedIn“ (za članove LinkedIn-a) ili „Reject“ (za druge korisnike) na sljedećoj poveznici:
https://www.linkedin.com/psettings/guest-controls/retargeting-opt-out.
8.    Web analiza putem Mouseflow-a: na našoj Internetskoj stranici koristimo internetski analitički alat pružatelja usluga Mouseflow ApS (Flaesketorvet 68, 1711 Kopenhagen, Danska – [internetska stranica] – „Mouseflow“), za snimanje nasumično odabranih individualnih posjeta (samo sa anonimnom IP adresom). Ovo rezultira protokolom kretanja miševa, klakova miša i interakcije sa tastaturom, sa namjerom da nasumično prikažete individualne posjete ovoj Internetskoj stranici kao tzv. ponovne sesije i evaluacije u obliku tzv. mapa, uvodeći potencijalna poboljšanja za ovu internetsku lokaciju. Podaci prikupljeni od strane Mouseflow-a nisu osobni podaci i neće biti prenošeni trećim osobama. Prikupljeni podaci se čuvaju i obrađuju unutar EU. Ako ne želite da se ti podaci o vašim posjetima naše Internetske stranice ne prikupljaju pomoću Mouseflow-a, možete to odbiti na svim internetskim lokacijama koje koriste Mouseflow putem sljedeće poveznice: https://mouseflow.de/opt-out/.
9.    Dodatak za društvene mreže: Na našu Internetsku stranicu integrirali smo gumb društvene mreže Facebook (1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, SAD - www.facebook.com). Gumbe Facebooka možete prepoznati zahvaljujući logotipu tvrtke Facebook ili gumba „sviđa mi se“.

Mogućnosti informiranja i savjetovanja te oglašavanje i marketing:

Pružamo niz informacija i savjetničkih opcija putem kontakt opcija na našim web stranicama. Ovisno o opciji koju izaberete, procesiramo različite osobne podatke:
a) Kontakt
Ako nas kontaktirate putem jednog od komunikacijskih kanala navedenih na nasim web stranicama, procesirat cemo bilo koje osobne podatke sadržane u Vasoj poruci, pruzene s Vase strane kako bismo procesirali i odgovorili na Vas zahtjev.
b)    Informacije dobivene poštom / emailom
Ako ste odabrali slanje informacijskih materijala, obrađujemo ćemo podatke koje ste unijeli u kontakt obrazac, barem vaše ime i prezime te pojedinosti kanala za kontakt koji ste odabrali (pošta i/ili email) za jednokratnu otpremu materijala koji ste zatražili.
c)    Savjetovanje telefonom
Ako ste odabrali savjetovanje telefonom, obrađujemo podatke koje ste unijeli u kontakt obrazac, barem vaše ime i prezime te vaš telefonski broj, kako bismo vam omogućili željeno savjetovanje telefonom.
d)    Osobno savjetovanje
Ako ste odabrali osobno savjetovanje, obrađujemo podatke koje ste unijeli u kontakt obrazac, barem vaše ime i prezime te vaš telefonski broj i/ili email, kako bismo vam omogućili sastanak za osobno savjetovanje.
e)    Newsletter putem elektroničke pošte 
Ako ste odabrali mogućnost slanja letka emailom, obrađujemo podatke koje ste unijeli u obrazac za kontakt, barem vaše ime i prezime te vašu emailom, kako bismo vam emailom mogli poslati newsletter.
Ako ste odabrali slanje newslettera elektroničkom poštom, obrađujemo podatke koje ste unijeli u kontakt obrazac, barem vaše ime i prezime te vašu email adresu, kako bismo vam mogli poslati newsletter.
Osim toga, upotrebljavamo i druge podatke koje unesete u kontakt obrazac kako bismo vam mogli poslali sadržaj prilagođen vašim interesima. U zbirnom obliku analiziramo i podatke prikupljene tijekom isporuke i prihvaćanja takvih emailova (stopa isporuke, stopa otvaranja, stopa klikova, stopa pretvorbe, stopa otkazivanja slanja, stopa odstupanja), kako bismo imali uvid u njihovu uspješnost i korištenje. S druge strane, također analiziramo podatke koji se generiraju tijekom vašeg pristupa i korištenja tih emailova (vrijeme otvaranja, klikovi na hipervezu, preuzeti dokumenti) kako bismo vam na osnovi toga pružili personalizirane informacije u budućim newsletterima poslanima emailom, a koje najbolje odražavaju vaše interese i potrebe. 
f)    Oglašavanje i marketing
Obavještavamo vas o proizvodima, uslugama, ponudama i događanjima nas i Xella Grupe. U tu svrhu obrađujemo potrebne podatke koje ste unijeli u kontaktnom obliku, bar vaše prezime i ime i detalje kanala kontakta (email i telefon).

IV.    Za koje svrhe i na kojoj pravnoj osnovi obrađujemo vaše osobne podatke?

1.    Kako bismo vam omogućili korištenje naše Internetske stranice, obrađujemo osobne podatke koji mogu sadržavati dnevničke datoteke; ova se obrada, u svrhu našeg legitimnog interesa za rad naše internetske stranice, temelji na članku 6(1) f) GDPR. 
2.    Podatke prikupljene korištenjem kolačića i pseudonimiziranih korisničkih profila obrađujemo kako bismo kvalitetnije obavili izravni marketing, istraživanje tržišta i dalje razvijali naše digitalne ponude na osnovi korisničkih potreba, a ova se obrada, u svrhu našeg legitimnog interesa za rad naše internetske stranice, temelji na članku 6(1) f) GDPR.
3.    Procesiranje osobnih podataka za obradu vasih zahtjeva putem jednog od komunikacijskih kanala navedenih na našim web stranicama se izvršava u svakom slučaju za svrhe našeg legitimnog interesa u uspostavljanju i održavanju poslovnih kontakata na osnovi članka 6.(1) f) Opće Uredbe o zastiti podataka (GDPR). Ako je Vas zahtjev u svezi zaključivanja ugovora ili predugovornih mjera, Vaši osobni podaci će biti procesirani na osnovi članka 6 (1) b) Opće Uredbe o zastiti podataka (GDPR).
4.    Primljene podatke obrađujemo kako bismo vam omogućili informiranje i savjetovanje te vam omogućiti odabranu opciju, a ako ste odlučili registrirati se za naš newsletter putem emaila, kako bismo vas registrirali i dostavili vam newsletter putem emaila. Vaše osobne podatke obrađujemo na temelju vašeg pristanka i u skladu sa člankom 6(1) a) GDPR. Suglasnost možete opozvati u bilo kojem trenutku s učinkom od trenutka opozivanja suglasnosti, na način da nam se obratite putem kontakt podataka navedenih gore na početku ove Informacije o zaštiti podataka. U svakom emailu pronaći ćete i poveznicu za odjavljivanje slanja emailova.
5.    Podatke povezane s vašim korištenje naše Internetske stranice možemo obrađivati i kako bismo poštivali naše zakonske obveze; ta vrsta obrade temelji se na stavku članka 6(1) c) GDPR.
6.    U mjeri koja je potrebna obrađujemo vaše osobne podatke (uz obradu u svrhu poslovnog odnosa ili udovoljavanja zakonskim obvezama) u svrhu naših legitimnih interesa ili legitimnih interesa treće strane na temelju članka 6(1) f) GDPR. Legitimni interesi mogu uključivati:
a)    postavljanje, ostvarivanje i obranu protiv pravnih zahtjeva;
b)    sprječavanje, istragu, otkrivanja ili progona kaznenih djela; i
c)    upravljanje i daljnji razvoj našeg poslovanja, uključujući upravljanje rizicima.

V.    Jeste li dužni dati vaše podatke?

Informacije potrebne za registraciju radi primanja našeg email newslettera, pružanja informacija i savjetovanja, u odgovarajućem području internetske stranice, označene su kao obvezni podaci (npr. kontakt obrazac); bez pružanja obaveznih podataka ne možemo vam omogućiti korištenje odgovarajuće funkcije.
Ako od vas primimo dodatne podatke, naznačit ćemo je li pružanje takvih informacija utemeljeno na zakonitoj osnovi ili ugovornoj obvezi ili je neophodno za izvršavanje ugovora. U pravilu naznačimo koje se podaci mogu dati dobrovoljno, a ne sukladno zakonitoj osnovi ili ugovornoj obvezi ili u svrhu izvršavanja ugovora.

VI.    Tko prima vaše podatke, odnosno tko ima pristup njima?

Vaši osobni podaci uglavnom se obrađuju unutar našeg društva ili Xella grupe. Ovisno o kategorijama osobnih podataka, samo određenim odjelima/organizacijskim jedinicama dopušten je pristup vašim osobnim podacima. Takve jedinice osobito uključuju odjele odgovorne za naše digitalne sadržaje (npr. internetske stranice) i naš IT odjel. Na temelju koncepta upravljanja ulogama/pravima, pristup osobnim podacima ograničen je na funkcije koje vrše obradu i na opseg potreban za odgovarajuću svrhu obrade.
Ako je potrebno i u mjeri dopuštenoj zakonom, vaše osobne podatke možemo proslijediti i primateljima izvan našeg društva. Takvi vanjski primatelji mogu biti:
­    povezana društva unutar Xella grupe, kojima možemo prosljeđivati osobne podatke za pružanje statističkih analiza i tehničko održavanje naših sustava;
­    davatelji usluga koji nam na temelju posebnih ugovora pružaju određene usluge, uključujući i obradu osobnih podataka, a i odobreni kooperanti naših pružatelja usluga, primjerice, za usluge kao što su prikupljanje podataka, hosting naših internetskih stranica, održavanje našeg pozivnog centra, slanje emailova, pružanje usluga informiranja ili savjetovanja, projektiranja, izvođenja radova, računovodstvenih usluga; te
­    privatna ili javna tijela, u mjeri u kojoj smo dužni prenositi vaše osobne podatke na temelju zakonske obveze kojoj podliježemo.

VII.    Koristimo li automatizirano donošenje odluka?

U vezi s djelovanjem naše Internetskih stranica općenito ne koristimo automatsko donošenje odluka (uključujući profiliranje) u smislu članka 22. GDPR. Ako takve postupke primijenimo u budućnosti, obavijestit ćemo vas zasebno u skladu s primjenjivim zakonskim odredbama.

VIII.    Prenose li se podaci u zemlje izvan EU / EGP?

Podaci se mogu prenijeti primateljima u takozvane treće zemlje samo u vezi s korištenjem pružatelja usluga za pružanje informacija o uslugama internetske analize, u pružanju mogućnosti informiranja i savjetovanja, kao i u vezi s oglašavanjem i marketingom. „Treće zemlje“ su zemlje izvan Europske unije ili zemlje koje nisu potpisnice Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru te u kojima nije predviđena zaštita podataka usporediva s onom u Europskoj uniji.
Ako prenesene informacije sadrže osobne podatke, prije takvog prijenosa osiguravamo da je u trećoj zemlji ili kod primatelja u trećoj zemlji osigurana odgovarajuća razina zaštite podataka. To može biti posljedica tzv. odluke o primjerenosti Europske komisije kojom odlučuje uz trećoj zemlji postoji odgovarajuća razinu zaštite podataka. Alternativno, prijenos podataka može se temeljiti i na tzv. standardnim ugovornim klauzulama EU koje su sklopljene s primateljem ili, u slučaju da se primatelj nalazi u SAD-u, u skladu s načelima europsko-američkog sustava zaštite privatnosti (eng. EU-US Privacy Shield). Na vaš zahtjev rado ćemo vam pružiti dodatne informacije o tome te odgovarajuća jamstva za održavanje predviđene razine zaštite podataka; podaci za kontakt nalaze se na početku ove informacije o zaštiti podataka. Informacije o sudionicima u europsko-američkom sustavu zaštite privatnosti također se mogu pronaći ovdje: www.privacyshield.gov/list

IX.    Koliko su dugo pohranjeni vaši podaci?

Osobne podatke uglavnom pohranjujemo sve dok postoji legitiman interes za zadržavanje takvih podataka i dok ne prevladaju vaši interesi za suzdržavanje od daljnje obrade vaših osobnih podataka. Ako više i ne postoji legitiman interes, podatke možemo i dalje pohranjivati ako postoji zakonska obveza za to (npr. pridržavanje zakonskih obveza o čuvanju podataka). Osobne podatke ćemo obrisati, čak i ako ne poduzmete nikakvu radnju čim daljnje zadržavanje više nije potrebno za svrhe za koje su podaci prikupljeni ili na drugi način obrađeni, ili ako daljnje zadržavanje na neki drugi način nije dopušteno zakonom.
Kada je riječ o spomenutoj obradi:
a)    brisat ćemo podatke koji se koriste za slanje informacija poštom/emailom nakon što vam se podaci pošalju;
b)    izbrisat ćemo podatke koji se koriste za savjetovanja telefonom ili osobno savjetovanje nakon završetka odgovarajućeg savjetovanja ako niste dali svoju privolu za daljnju obradu svojih podataka (npr. nastavak savjetovanja) ili daljnja pohrana nije potrebna za druge svrhe (npr. slanje konkretne ponudu na temelju savjetovanja);
c)    pohraniti osobne podatke za pripremu i slanje newslettera putem emaila sve dok ne povučete svoju privolu ili se na drugi način ne složite s obradom. Vaše osobne podatke možemo pohraniti i ako želimo osigurati da, na vaš zahtjev, od nas više ne dobivate daljnje emailove (crna lista).
Ako se osobni podaci trebaju čuvati zbog zakonske obveze, oni se čuvaju do kraja odgovarajućeg roka čuvanja. Ako se osobni podaci obrađuju samo u skladu sa zakonskom obvezom čuvanja, pristup takvim podacima uglavnom je ograničen, stoga su podaci dostupni samo ako je to potrebno u svrhu obveze čuvanja.

X.    Koja su prava ispitanika?

Kao ispitanik imate pravo:
­    zatražiti pristup svojim osobnim podacima, članak 15. GDPR;
­    zatražiti ispravak netočnih osobnih podataka, članak 16. GDPR;
­    zatražiti brisanje svojih osobnih podataka („pravo na zaborav“), članak 17. GDPR;
­    zatražiti ograničenje obrade svojih osobnih podataka, članak 18. GDPR;
­    ostvariti pravo na prenosivost podataka, članak 20. GDPR;
­    prigovoriti obradi svojih osobnih podataka, članak 21. GDPR.

Navedena prava mogu se ostvariti u odnosu prema nama, npr. slanjem obavijesti kanalima navedenima na prvoj stranici ove informacije o zaštiti podataka.
Nadalje, imate pravo podnijeti pritužbu na naše postupanje s osobnim podacima nadležnom nadzornom tijelu, članak 77. GDPR.