Unutrašnji zidovi

1. Ytong unutrašnji zid

Nosivi unutarnji zidovi moraju ispuniti u prvom redu statičke zahtjeve. Za standardna stambena opterećenja koristimo blokove širine ≥ 20cm. Ukoliko takav zid služi i za seizmičku stabilizaciju objekta potrebno je koristiti blokove  min. širine 25cm.

Osim nosive funkcije na takve zidove mogu biti postavljeni  i posebni  zahtjevi u pogledu protupožarne zaštite, zvučne zaštite , zrakotijesnosti  i sl.

Za zidove između stanova odnosno između dva prostora gdje se zahtijeva veća zvučna izolacija (52dB), upotrebljava se zidni blok ZBZ 25/20*, obujamske mase 0,65t/m3 .

 Dodatno se postavljaju zahtjevi u pogledu estetike (finalna obrada),  te u pogledu toplinske izolacije(primjerice negrijano stubište, zid između dva stana i sl.).

 

2. Ytong unutrašnji pregradni zid

Pregradni zidovi u cijelosti ili djelomično pregrađuju prostor, ali oni nisu dio nosive konstrukcije. Zato ćete za njegovo izvođenje trebati  tanje blokove za zidanje, u debljini od 10 do 15cm. Debljina od 10 cm je dovoljna ako u zid nećete polagati horizontalno instalacije i dodatno ga opterećivati. U suprotnom se radije odlučite za deblju stijenu odnosno 12,5 ili 15 cm, koja će dati i bolju zvučnu zaštitu. Za bržu gradnju možete koristiti blokove visine 50cm!