Održani 11. Dani Orisa

Dani Orisa - Ytong štand

Održani 11. DANI ORISA, U ORGANIZACIJI TVRTKE ARHITEKST I UDRUGE ORIS „KUĆA ARHITEKTURE“, U Zagrebu, dvorana Lisinski, 22. i 23. 10.2011.

Međunarodni arhitektonski simpozij, održao se 11. godinu za redom u Zagrebu i okupio proteklog vikenda (22. – 23. listopad 2011) više od 2.000 sudionika u dvorani Lisinski – renomiranih arhitekata i studenata arhitekture iz zemlje i svijeta. Simpozij je pratila i svojim pokroviteljstvom podržala i  javna te gospodarska, domaća i strana scena, među kojima je pokroviteljstvo Predsjednika Republike, dr. Ive Josipovića, te zagrebačke gradske uprave na čelu s gospođom Jelenom Pavičić Vukičević, iznimno pozitivno odijeknulo među okupljenim arhitektima. Također, svojom su prisutnošću i pokroviteljstvom ovogodišnje Dane Orisa podržala i brojna veleposlanstva u Hrvatskoj – španjolsko, japansko, švedsko, norveško, finsko, bosansko, slovensko…te Hrvatska komora arhitekata na čelu s predsjednikom, gospodinom Tomislavom Ćurkovićem.

Dani Orisa ove su godine organizirali i dodjelu nagrada za godišnja ostvarenja, koje je pripalo jednoj od najvećih arhitektica današnjice, gospođi Kazuyo Sejima iz Japana.

Veliku nagradu za životno djelo i zniman doprinos u svjetskoj arhitekturi dobio je renomirani španjolski arhitekt, gospodin Rafael Moneo.

Zlatni sponzor ovogodišnje glavne nagrade Dana Orisa bila je tvrtka Ytong.

Svečanom ceremonijom dodjele nagrade za životno djelo dominirao je autorski  rad arhitekta Alvara Size (kristalno staklo lijevano u Češkoj),

"Oris YTONG award", koju je u ime tvrtke Ytong porobeton d.o.o. dodijelio direktor za Hrvatsku i Sloveniju, Robert Vujnović, dipl. ing. građ. rekavši tom prilikom:
„U vrijeme kada svjetska i domaća arhitekturna scena vape za rješenjima u arhitekturi i graditeljstvu koja će omogućiti smanjenje potrošnje energije i emisije CO2, godišnja nagrada za životno djelo španjolskom arhitektu Rafaelu Moneu, koju organizator Dana Orisa priprema i za ove j11. po redu Dane Orisa, izvrstan je spoj dvaju fenomena –  mogućnosti superiornog dizajna i vrhunske kvalitete građevina.

Nagrada se dodjeljuje za izniman doprinos u arhitekturi osobi koju smatraju učiteljem više generacija sjajnih španjolskih arhitekata, te osobi koja uspostavljajući povijesni kontinuitet pojedinih mjesta i građevina, ujedno otvara nepredvidive aspekte koristeći suvremene materijale u gradnji i rekonstrukcijama, dajući lokacijama i objektima nove, zanimljive vrijednosti.

Tako je i kontinuitet u razvoju proizvoda i poboljšanju njihovih karakteristika za zadovoljenje novih trendova u gradnji, okosnica postojanja Ytong sustava gradnje od ranih 20-tih godina prošlog stoljeća, sve do danas.  U ime tvrtke Ytong Hrvatska s osobitim zadovoljstvom dodjeljujem nagradu čovjeku koji je svojim radom oplemenio španjolsku  i svjetsku arhitekturnu scenu, kombinirajući u svom radu duh prošlosti s fenomenima sadašnjice, i tako stvorio prostore o kojima se govori, u koje se rado zalazi te koji su ponos gradova u kojima se nalaze - baš kao što je i Ytong Hrvatska ponosan na dodjelu ove nagrade za izuzetan stvaralački doprinos u arhitekturi“

 

Na simpoziju Dani Orisa učestvovali su:

 

Rafael Moneo / Španjolska (dobitnik nagrade)

Zlatko Ugljen / BiH
Nikola Bašić / Hrvatska
Luis Fernández-Galiano / Španjolska
Alexander Brodsky / Rusija
ENOTA / Slovenija
Jarmund/Vigsnces As Architects MNAL / Norveška
K2S architects / Finska
te

Kazuyo Sejima / Japan

Čestitamo gospodinu Rafaelu Moneu na nagradi za životno djelo, Oris Ytong Award!

Tvrtka Ytong u Hrvatskoj distribuira proizvode YTONG i YTONG Multipor u okviru YTONG sustava gradnje, i ponosan je pokrovitelj i zlatni sponzor nagrade  Oris YTONG award 2011.

Nagrađeni rafael Moneo, R. Vujnović - Ytong, Jelena pavičić Vukičević - grad Zagreb

Ytong ekipa, predsjednik HKA i nagrađeni Rafael Moneo

Predsjednik Republike, dr. Ivo Josipović, pokrovitelj Dana Orisa 2011

Nagrađeni, organizatori i sponzori

Ytongovci i organizator Orisa, arhitekt Andrija Rusan

R. Vujnović i S. Turalija, direktor i voditeljica marketinga zlatnog sponzora Orisa