Ytong predstavio rezultate zavidne potresne otpornosti

Porobeton_i_potres_predavanje

Porobeton i potres

Tvrtka Ytong porobeton d.o.o. u suradnji sa Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva  u srijedu 05.12.2012. g. održala je stručno predavanje inženjerima građevinarstva i arhitektima na temu protupotresnosti porobetona.

G . Ranko Novak ispred tvrtke Ytong ukazao je na prednosti gradnje Ytong materijalom koji ima izvrsna protupotresna svojstva što su pokazali rezultati istraživanja provedenog na Ljubljanskom institutu za ispitivanje konstrukcija, jedinim u regiji s adekvatnom  opremom za ispitivanje takve vrste.

Dokumentarnim filmom, koji je također prikazan na predavanju, potkrijepile su se sve izrečene činjenice i prikazalo testiranje na izgrađenim troetažnim i četvero etažnim  zgradama od porastog betona u mjerilu 1:4 smještenim na platformama koje su imitirale dinamičko ponašanje potresa. Modeli su građeni prema odredbama o gradnji u potresnim područjima, a intenziteti potresa odnosno dinamike platforme bile su različite

Ni maksimalnim intenzitetom potresa koji je bio veći od 9 stupnjeva po MERCALLI-ju (MCS), zgrade od Ytonga se nisu srušile. Time se dokazalo da se porobetonom Ytong mogu graditi višekatne zgrade (do 4 kata).

Stručnjak za Ytong strop  g. Tomislav Gojkovič  na predavanju je predstavio nosivu stropnu i krovnu  konstrukciju Ytong strop koji je testiranjem također pokazao  odlične protupotresne rezultate.