Tvrtka Ytong predstavila prvi nezavisni priručnik o gradnji porastim betonom

knjiga-pravilno gradjenje porastim betonom

"Pravilno građenje porastim betonom"

Tvrtka Ytong porobeton d.o.o. održala je 21.02.2013. g. u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva promociju prve nezavisne stručne literature na hrvatskom tržištu o porastom betonu; knjige pod nazivom „Pravilno građenje porastim betonom“ autora, njemačkog stručnjaka iz područja građevinske fizike, profesora Martina Homanna te autora 9. poglavlja, profesora Dražena Aničića.

U domaćoj stručnoj literaturi postoji evidentni manjak knjiga koje su posvećene porastom betonom. Postoji svega nekoliko skripti koje obrađuju samo dio materije o porobetonu. Porobeton je patentiran u Švedskoj pred 80 godina pod nazivom „YTONG“, i to je jedan od najstarijih brandova građevinskih materijala uopće. Koristio se kao izvrstan termoizolacijski materijal, ekološki potpuno neutralan, sa ciljem da se sačuvaju njihove šume od prekomjerne sječe (drvo je bilo tradicionalni skandinavski materijal). Taj novi materijal u stvari, zadržao je neka dobra svojstva drveta, a otklonio njegova loša svojstva, tj. gorivost i brzo propadanje ili trulenje. S druge strane, ovaj materijal pokazao je neka dobra svojstva betona (ima čvrstoću i neograničenu trajnost), tako da je on u stvari svojevrsna kombinacija ova dva materijala.

Zbog izvrsnih termoizolacijskih svojstava, ovaj materijal danas, kad je energetska učinkovitost i kod nas postala top tema, postaje sve zanimljiviji.
Upravo zato, smatraju u tvrtki Ytong, ukazala se potreba za jednim priručnikom koji će cjelovito obraditi sve aspekte  porobetona, a posebno njegove primjene u praksi.

„Knjiga „Pravilno građenje porastim betonom“, nastala je kao potreba za popunjavanjem prostora u domaćoj stručnoj literaturi o suvremenom građevinskom materijalu porastom betonu i njegovom sustavu gradnje, kao temi koja je do danas bila nedostatno obrađena.“–napomenuo je voditelj prodajnog područja za Zagreb tvrtke Ytong porobeton d.o.o., g. Luka Matijević.

Da bi ovu knjigu približili stručnoj javnosti; profesorima i studentima, projektantima i revidenatima, nadzornim inženjerima i graditeljima, stručnjaci iz tvrtke Ytong porobeton d.o.o. prilagodili su je hrvatskim uvjetima gradnje i važećim tehničkim propisima.

 „Mi danas predstavljamo integralni prijevod originala knjige, izvorno namijenjene njemačkom području. S obzirom na neke razlike između njemačkih i hrvatskih propisanih uvjeta gradnje u seizmičkim područjima, smatralo se potrebnim originalni tekst knjige dopuniti poglavljem br. 9 „Građenje porastim betonom u potresnim uvjetima“, koje je napisao prof. dr. sc. Dražen Aničić,  koji je danas ovdje s nama“. - pojasnio je voditelj projekata u tvrtki Ytong, dia Ranko Novak.

Knjiga o porobetonu obrađuje svojstva čvrstoće zidnih elemenata i ziđa, svojstva deformiranja materijala i građevinskih elemenata, detalje konstrukcije, zaštitu zidova od vlage i vanjske žbuke, zvučnu izolaciju zidova i požarnu zaštitu. Opisuju se osnove povezane sa značajkama materijala i građevnih elemenata te konstrukcijski aspekti važni za gradnju ziđa od porastog betona.
„Nadamo se da će ova stručna literatura naći svoj put prema javnosti iz segmenta gradnje i projektiranja, ali postati i nezaobilazan priručnik u edukaciji mladih inženjera, statičara,  i projektanata.“ – podijelio je s nama g. Novak.