Naša kuća je bez mane

Ytong niskoenergetska kuća obitelji Pavlović

Ytong niskoenergetska kuća obitelji Pavlović

Želja za gradnjom idealnog doma, prema točno zamišljenoj ideji, ne mora biti nedostižan san. Svojim je to primjerom dokazala obitelj Pavlović.

Teško je za povjerovati, ali mladi supružnici, Monika i Nikola Pavlović, koji su tek prije nešto manje od tri mjeseca zaplovili u bračne vode, uspjeli su u svega pedesetak dana izgraditi konstrukciju kuće u Stupniku.

Osim što su kuću izgradili u tako kratkom roku, ona svojim karakteristikama zadovoljava sve preduvjete niskoenergetskog i pasivnog objekta, kakvom je Nikola od početka težio. Odlukom mladog para na vjenčanje i zajednički život započelo je i planiranje izgradnje zajedničkog doma. Bračni par Pavlović odlučio se za gradnju obiteljske kuće u Stupniku, za koju su od samog početka znali kakvu žele.

S obzirom da je Nikola magistar strojarstva, točnije inženjer materijala, izvrsno je upoznat s tehničkim parametrima i mogućnostima svih materijala ponuđenih na tržištu, zbog čega je odmah znao da želi graditi Ytongom:

„Kako radim u tvrtki koja se direktno bavi energentima, znam kakve su tendencije tržišta energenata i što ono u budućnosti donosi, posebice našim ulaskom u Europsku Uniju, koja sa sobom donosi i posebne regulative. Također, znam i kakve su tendencije i trend izgradnje u inozemstvu, zbog čega sam čvrsto odlučio da moj objekt bude minimalno niskoenergetski“ – pojasnio je Nikola. Posebne izolacijski i energetski razrađene standarde, koje je Nikola zamislio, mogao je ostvariti s materijalom koji sam po sebi ima izvrsna termoizolacijska svojstva. „Svi materijali imali su neka ograničenja, u Ytongu nije bilo niti jednog“ – napominje Nikola.

Više...