Ytong i Multipor dobro se nose s prirodnim nepogodama

Poplavama, potresima i vatri kuća građena ili renovirana Ytongom i Multiporom izvrsno se opire. Razlog tome je otpornost i dobre karakteristike porobetona koje proizlaze iz specifične poraste strukture ovog materijala.

Zid napravljen od Ytong porobetona ili izoliran Multiporom, ne samo da je izvrstan termoizolator, nego je i čvrst i otporan na potres, negoriv, paropropustan, a vodoneupojan.

Ytong

Padaline prodiru samo površinski i mogu se ponovo brzo isušiti.

Opeka

Padaline ulaze kapilarno, sakupljaju se i zadržavaju vodu u zidu.

Posljedice:

  • hladni mostovi, povećanje potrebne energije za grijanje
  • opasnost od smrzavanje, pukotine u cigli
  • ulaz vlage u unutarnje prostore (nezdrava klima prostora)
  • smanjuje se sposobnost upijanja vlage

Ytong otporan na vodu

Istraživanja, a i praksa na poplavljenom terenu, pokazale su kako u propisno ozidan zid od Ytonga voda ne prodire u njegovu dubinu, nego ulazi samo nekoliko centimetara površinski. Za razliku od većine drugih građevinskih materijala, Ytong ima nepovezane šupljine s malim učešćem kapilara, i velikom površinom otvorenih pora. Zato se takvi zidovi brže suše. Kod drugih građevinskih materijala, voda ulazi i zadržava se u velikom broju kapilara, koje usporavaju sušenje. Ytong porobeton ima makropore, zračne pore "džepiće od zraka" čije je veličina do 2mm, koje su neupojne, tj. ne mogu kapilarno prihvaćati vodu i druge tekućine i prenositi ih duboko u blok.

Kod Multipor termoizolacijskih ploča, ta su svojstva još izraženija. Multipor materijal je hidrofoban po cijeloj dubljini, a površine ploča dodatno su i grundirane impregnacijom. Izlijete li čašu vode na Multipor, pa promatrate kako se materijal ponaša, uočit ćete da se voda dugo zadržava kao na "zamašćenoj" površini i da ju je moguće jednim potezom ruke odstraniti.

Istovremeno, ovakva porozna struktura ovih materijala omogućuje im izvrsna svojstva paropropusnosti, ili "disanja zidova" što osigurava dobru mikroklimu prostora.

Smočeni Ytong i Multipor brzo se suši.

Poplava u Metkoviću - Ytong kuća nije upila vlagu

Zid od Ytonga "diše"

Premda "disanje" podrazumijeva izlazak i ulazak, dakle protok zraka, ovo nemojte shvatiti doslovno. Riječ je o Ytong zidovima koji imaju sposobnost da reguliraju razinu vodene pare u zgradi. Ima li vlage u optimalnoj količini možemo govoriti da nam dom ima zdravu klimu. "Prozračni" ili "dinamički" zidovi Ytong kuće, napravljeni su od materijala kod kojih nije potrebna dodatna mehanička ventilacija. Kroz Ytong zid, a i onaj izoliran Multiporom, voda isparava u oba smjera.

Važno za kraj!

Na zid od Ytonga se možete osloniti! Ytong porobeton se proizvodi od prirodnih sirovina neškodljivih za okoliš i ljude - kremenog pijeska, vapna, cementa, gipsa i vode. U proizvodnji se upotrebljava i aluminijski prah, koji se do kraja proizvodnog procesa pretvori u vodik i u potpunosti ispari iz materijala ostavljajući zračne šupljine. Vidjeli smo, upravo su one najznačajnije za odlična svojstva ovog materijala.

Majstori, profesionalci i amateri, s Ytongom jednostavno i brzo grade. Takav zid može ostati neobrađen, može se gletati ili žbukati, završno oblagati drugim materijalima ili samo bojiti. Mogućnosti je mnogo.