Najbolja toplinska izolacija primijenjena je na stropu trgovačkog centra ZTC

ztc-sm

Multipor je najbolji termoizolacijski sustav za izvedbu dodatne toplinske izolacije:

 • Stropova
 • Vanjskih zidova s vanjske strane
 • Vanjskih zidova s unutarnje strane
 • Kosih krovova
 • Rješavanje toplinskih mostova

U nastavku Vam donosimo primjer i upute za postavljanjem Multipor ploča kao dodatne toplinske izolacije stropa trgovačkog centra ZTC u Rijeci.

Izvedba je vrlo jednostavna jer ploče nije potrebno sidriti pa tako niti završna obrada nije potrebna. Što vam je potrebno za izvođenje termoizolacijskog oblaganja stropova s Multipor proizvodima?

 • Termoizolacijske ploče Multipor
 • Multipor laki mort
 • Posuda za mjerenje količine vode i miješanje Multipor lakog morta
 • Nazubljeni gleter
 • Ručna pila
 • Brusna ploča
1. Priprema podloge

Podloga mora biti prikladna za lijepljenje što znači da mora biti suha i čista, bez ikakvih ostataka koji bi mogli spriječiti ispravno lijepljenje. Istu morate očistiti i ukloniti ostatke betona, ljepljive žbuke itd. Kad je podloga vrlo neravna, izravnajte je slojem mase za izravnavanje. Ukoliko je potrebno, nanesite sloj koji će omogućiti učinkovitije lijepljenje.

Savjet

Prije ugradnje Multipor ploča, pričekajte da se stropovi osuše. Temperatura podloge ne smije biti manja od 5°C

2. Pripremanje Multipor lakog morta

Sukladno uputama navedenim na pakakiranju, u kanti zamiješajte odgovarajuću količinu Multipor lakog morta. Možete je početi koristiti do dva sata nakon promjene.

3. Lijepljenje ploča

Lijepljenje ploča Multipor izvodi se Multipor lakim mortom na način da nazubljenim gleterom (zupci od 15 do 20 mm) isti nanesete po cijeloj površini ploča.

Savjet

Bit ćete brži ukoliko odjednom premažete više Multipor termoizolacijskih ploča.

Debljina sloja Multipor lakog morta mora biti 10 - 15 mm, ovisno o debljini ploče i podloge.

Stranice termoizolacijskih ploča nemojte lijepiti.

Nanesite ljepilo na Multipor ploču, dlanovima pritisnite ploču na strop po čitavoj površini, povucite nekoliko puta lijevo-desno 2-3 cm i priljubite je prethodno postavljenoj ploči.

Nakon što je postavljena na strop, ploču nikako nemojte udarati!

Debljina nanosa Multipor lakog morta za lijepljenje Multipor ploča na strop ovisi o debljini same ploče:

 • kod debljine manje od 140 mm, najprikladnija debljina sloja Multipor lakog morta je 10 mm
 • kod debljine veće od 140 mm, najprikladnije debljina sloja Multipor lakog morta je 15 mm

Savjet

Kako ćete izolirati gredu ili prozor?

Najprije izolirajte donji dio grede. Kad dovršite oblaganje donjeg dijela grede, ručnom pilom izrežite potrebne dimenzije Multipor ploča i zalijepite ih na bočne stranice nosača.

Prekomjerni dio ploče jednostavno uklonite brusnom pločom. Vrlo je bitno da na kontakte između Multipor ploča ne nanosite ljepilo.

4. Završna obrada stropa

Strop koji ste toplinski izolirali Multipor pločama nije potrebno dodatno obrađivati završnom žbukom. I neobrađen strop izgleda vrlo lijepo. Eventualne neravne površine jednostavno izbrusite brusnom pločom, eventualne ostatke obradite Multipor sanacijskom žbukom.

Neobrađeni strop izrađen od Multipor termoizolacijskih ploča je estetski i kompaktan što će Vam uštedjeti novac koji biste u suprotnom morali platiti za završnu obradu.

Želimo Vam uspješnu i kvalitetnu izvedbu!

Multipor kao termoizolacijski materijal u prostoru stropa garaže trgovačkog centra ZTC u Rijeci odabran je prema zahtjevima iz projekta fizike, njegova svojstva su zadovoljavala propisane uvjete, najviše se to odnosilo na termoizolacijska svojstva te protupožarnost i jednostavnost ugradbe. Ukupna količina ugradbenog materijala je 11.000m2!