Multipor trajni izolacijski materijal obnavlja stare zgrade te postavlja dom u viši energetski razred

Razmišljate o renoviranju kuće ili zgrade? Ili jednostavno želite svoj dom postaviti u viši energetski razred? Pročitajte o suvremenom i prirodnom izolacijskom materijalu – Multiporu.
 

U mnogim gradovima u hrvatskoj postoje razni kulturno-povijesti objekti i spomenici koji zahtijevaju restauraciju i obnovu. Kako bi se dugoročno zaštitila i očuvala arhitektonska i povijesna baština te kulturno naslijeđe, važno je kod obnove upotrijebiti suvremene materijale.
 

Kod očuvanja kulturne baštine, odnosno, renoviranja starih kuća ili zgrada, važno je da materijal u potpunosti bude prirodan kako bi se regulirale čestice vlage te omogućilo zidovima disati. Time se štiti unutrašnjost i vanjska strana od vlage i temperaturnih promjena.

 

Iskustva s Multiporom u sanaciji starih objekata u Njemačkoj

Prof. dr. Holger Griebel, internacionalni voditelj za razvoj i primjenu proizvoda Xella Intrnational, prilikom svoje posjete uredu Xella grupe u Sarajevu, rekao je kako Multipor u Njemačkoj i ostatku EU ima sva moguća tehnička dopuštenja, te prenio zaključke testiranja jedne fasade Univerzitet u Dresdenu: “Multipor je u potpunosti mineralni proizvod, nema opasnih niti toksičnih supstanci, te je zbog toga 100% kompatibilan sa starim objektima. Za razliku od drugih materijala Multipor regulira čestice vode koje se mogu pojaviti. Većina starih objekata građena je drvenim konstrukcijama, to su uglavnom drvene ploče sa gredama između katova, stoga je Multipor idealno rješenje s takvom vrstom konstrukcije.”

 

Griebel je naveo primjer analize stanja fasade nakon 15 godina ekspoloatacije gdje kaže kako je prvi objekt koji je obnovljen na ovaj način je bio u Finsterwaldeu, još za vrijeme nekadašnje Istočne Njemačke: “Nakon 15 godina eksploatacije ovog objekta, Univerzitet u Dresdenu skinuo je izolaciju kako bi se usporedilo stanje kontrukcije. Ono što su zabilježili najbolje svjedoči o kvaliteti Multipora – u kontrukciji nisu pronađena nikakva oštećenja po pitanju vlage, čime je potvrđeno da uz pomoć ovog materijala objekt i nakon dugo vremena zadržava svoja svojstva.”

 

Također je istaknuo da je testirana prva demit fasada napravljena Multiporom prije 20 godina, a kako bi se ispitala trajnost i dosljednost materijala. Fasada se ispitivala po njemačkim normama i otvorena je na četiri mjesta. Institut koji je izvršio otvaranje, nakon dva otvaranja je prekinuo ispitivanje, jer su se potvrdile sve karakteristike Multipora kao trajnog izolacijskog materijala.

 

Prednost Multipora u odnosu na slične materijale u obnovi starih objekata

Multipor, mineralna termoizolacijska ploča, koristi se za unutrašnju izolaciju, vanjsku izolaciju i izolaciju plafona. Sastoji se od vapna, pijeska, cementa i vode, a najveća prednost je parapropusnost i mogućnost reguliranja vlage u objektu. 

Prije nego krenete u obnovu stare zgrade ili postavljanja svog doma u viši energetski razred, raspitajte se o Multipor trajnom izolacijskom materijalu.