Obnova zgrada zaštićenog kulturnog dobra - Stvarni izazovi i potencijalne mogućnosti!

Konferencija: "Obnova zgrada zaštićenog kulturnog dobra - Stvarni izazovi i potencijalne mogućnosti!", održana je 30. listopada 2019. godine u Amadria Park hotelu u suradnuji Savjeta za zelenu gradnju i tvtki Ytong porobeton i BASF.

Svrha konferencije bila je okupljanje stručne publike i javnosti na jednom mjestu kako bi se otvorila kvalitetna diskusija o izazovima s kojima se susreće prilikom renovacija zgrada zaštićenog kulturnog dobra, kao i primjerima dobre prakse. Ponuđeni su određeni zaključci i rješenja koji se kasnije mogu primijeniti na tržištu i u praksi.

Konferencija je podržana i otvorena od strane predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, ispred kojih su uvaženi predstavnici pozdravili okupljene sudionike te im se obratili s nekoliko uvodnih riječi. Konferencija se u Programu stručnog usavršavanja vrednuje s tri (3) sata od strane Hrvatske komore arhitekata, što još jednom dokazuje važnost ove tematike.

Mirna Sabljak, ispred Ministarstva kulture RH održala je prezentaciju: „Obnova kulturnih dobara i primjena mjera energetske učinkovitosti“, a zatim i Irena Križ Šelendić, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, s prezentacijom: „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“.

Mateo Biluš, ispred Arhitektonskog fakulteta održao je zanimljivu prezentaciju na temu: „Izazovi i potencijali kod toplinske sanacije građevnih dijelova zgrade“ s mnogim poučnim primjerima iz prakse.

Nadalje, Ivan Šarar, ispred grada Rijeke, predstavio je projekte revitalizacije grada Rijeke – kompleks Benčić koji je ponio i laskavu nagradu Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Istaknuo je da je cijela investicija brownfield, te da su sve građevine obnavljaju u postojećim gabaritima bez dodatne gradnje i novogradnje. Zanimljiv projekt koji je pokrenuo lavinu pitanja iz publike.
Voditelj prodaje tvrtke Ytong Sandro Vlačić održao je zanimljivo predavanje pod nazivom: “Održiva rješenja u projektima rekonstrukcije” gdje se najviše osvrnuo na uspješne projekte kako s domaćeg tako i sa stranog tržišta.

Nakon bloka prezentacija uslijedila je panel diskusija. Sudionici panela su kroz zanimljivu i dinamičnu diskusiju razgovarali o izazovima obnove zgrada zaštićenog dobra. Razgovaralo se o novom programu ministarstva, mogućnostima financiranja, usklađenosti strategija itd. Predstavnici grada Rijeke i grada Karlovca su govorili o uspješnim primjerima svojih gradova, planovima za budućnost te suradnji s konzervatorskim odjelima.

Zaključak je da je potrebna interdisciplinarna i međusektorska suradnja kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini kako bi se uspješno realizirala obnova postojećeg fonda zgrada koje su pod zaštitom. Posebno je istaknuto da je u projektima rekonstrukcija potrebno sudjelovanje savjetnika za zelenu gradnju.

Konferencija je okupila preko stotinjak sudionika iz struke, a sama lokacija na kojoj je konferencija održana je također uspješno dovršen projekt revitalizacije zaštićenog kulturnog dobra u centru Zagreba.