Do novih apartmana brzo i sigurno uz Ytong

Kakva nas turistička sezona očekuje ove godine, jako je teško reći – slažu se hrvatski turistički djelatnici. Hoće li se dogoditi tako željeni postepidemijski boom ili će velik dio kapaciteta, kao i prošle godine, ostati nepopunjen? Jedno je sigurno – ljudima je dosta lockdowna i željni su putovanja i promjene okoline, a to vrijedi i za domaće i za inozemne goste. Booking je u punom je jeku, a gotovo svi posluju po principu besplatnog otkazivanja rezervacija do samog predviđenog termina boravka. Ipak, mnogi gosti smještaj će uplaćivati u posljednji čas, kako bi što duže mogli pratiti razvoj epidemiološke situacije na određenoj lokaciji. 

Bilo kako bilo, mnogi su turistički djelatnici s pripremama za predstojeću sezonu počeli još krajem prošle godine, a dobra je vijest da će i oni koji su tada tek započeli s gradnjom svojih apartmana i kuća za odmor, sve stići dovršiti kako bi ovoga ljeta mogli primiti prve goste. 

Naime, tvrtka Ytong ima kvalitetna građevinska rješenja koja jamče brzu i čistu gradnju, značajne uštede te ono što zanima baš svakog gosta – ugodnu klimu u samom objektu i to bez korištenja klima-uređaja. Upravo takve dojmove s nama je podijelio Saša Stevanović, poduzetnik iz Siska i vlasnik apartmana u Malinskoj, na otoku Krku.

„Moram prije svega reći da sam ja jedan od pionira gradnje Ytongom u Hrvatskoj. Sada već davne 2004. godine dovršio sam gradnju kuće u Sisku, u kojoj i danas živim sa svojom obitelji. Budući da sam bio izuzetno zadovoljan rezultatom, odlučio sam se za isti princip gradnje i za svoje apartmane na Krku, 2018. godine“, priča nam Saša. 

Dodaje kako je za izgradnju kuće sa šest apartmana i kapaciteta 30 kreveta, od temelja do krova, bilo potrebno 185 dana. 

„Brzina gradnje svakako je ogroman plus Ytong gradnje. Meni je – a vjerujem da je tako i drugim vlasnicima apartmana - bilo jako važno 'uhvatiti sezonu' te godine. Na ovaj način, kuća je izgrađena u vrlo kratkom roku te je ubrzo i useljena pa su turisti mogli doći“, kaže Saša.

Kao važan dio procesa gradnje ističe i kontinuiranu stručnu podršku koju Ytong pruža svojim kupcima. 

„Ytongov majstor je stigao na gradilište, donio nam je pilu; bio je i statičar koji nam je puno pomogao. Stručnjaci ove tvrtke bili su nam stalno na raspolaganju, a konzultacije smo obavljali i telefonski. Tada se na tržištu pojavio Ytong Plaster pa smo gletali zidove i plafone, a koristili smo i impregnaciju. To se pokazalo kao vrhunska kombinacija“. 

Saša Stevanović jako je sretan što njegov dom u Sisku nije oštećen u razornom potresu koji je krajem prošle godine pogodio Baniju.

„Kuća nema nikakvih oštećenja. Riječ je o dvokatnici površine 260 m2 koja je odlično podnijela čitav niz potresa koji su nas zadesili. Budući da u vrijeme kada smo je gradili, na tržištu nisu bili prisutni protupotresni blokovi, koristili smo klasične koji su se pokazali odličnima!“

Saša i njegova obitelj sada imaju iskustvo života u dvije posve različite klime – one primorske i one kontinentalne, a Ytong gradnja, kaže, u oba slučaja pruža sjajnu termoizolaciju.

„U kući u Sisku imam bojler kapaciteta 160 litara i centralno grijanje na lož ulje. Zimi po kući hodamo u kratkim rukavima, a potrošimo tek 1600 litara goriva godišnje. Mislim da je to sjajno! S druge pak strane, u samoj špici ljetne sezone, moji gosti na Krku uopće ne uključuju klima uređaj – toliko je ugodno u kući“, ne skriva zadovoljstvo Saša Stevanović.