„Green Talks Dubrovnik - Održiva gradnja, kulturna baština & nZEB“

U utorak 09.04.2019. sudjelovali smo na simpoziju „Green talks“ u Dubrovniku, a tema naše prezentacije bila je „Energetski učinkovita zaštita“ s kojom smo ciljanoj publici pokazali primjenu Multipora u energetskoj zaštiti kulturne baštine.

Cilj je besplatnim edukacijama upoznati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji, njezinim prednostima, principima, očuvanju okoliša te upravljanju raznim prirodnim resursima, kako bi se primijenili na buduće projekte, a podršku „Zelenim razgovorima“ pružila je i gradska uprava Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Okupljene sudionike pozdravila je Orlanda Tokić, zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika, a govorila je o smjeru gradske uprave po pitanju ekologije i energetske obnove.

„Grad Dubrovnik je pionirski započeo prvi susret s energetskom obnovom prije dvije godine, kada smo pokrenuli projekt obnove OŠ Lapad, s ponosom mogu reći da smo ga uspješno završili. Financiran je europskim fondovima i testirali smo na njemu sve probleme s kojima se susrećemo na ovakvim projektima. Danas imamo odobrena europska sredstva za energetsku obnovu svih škola i vrtića te pripremljenu projektnu dokumentaciju ostalih objekata koji će se prijaviti na Fond za zaštitu okoliša u budućem razdoblju.“ – izjavila je zamjenica Tokić.

Uprava Dubrovačko – neretvanske županije i grada Dubrovnika ima viziju da objekti, škole i vrtići teže puno većoj energetskoj učinkovitosti – tzv. zero energy projekti će biti financirani iz Europskih fondova uz sufinanciranje od strane Grada Dubrovnika.

Simpozij je obuhvatio teme s područja održive gradnje kulturne baštine i nZEB standard gradnje. Najnovije informacije o nZEB zakonskoj regulativi i implementaciji na tržište, financiranje energetske obnove, mogućnosti poboljšanja, problemi s kojima se susrećemo te tema kulturne baštine.

Na „zelenim razgovorima“ se okupilo oko 60 sudionika koji su aktivno sudjelovali u programu te stekli vrijedna dodatna znanja iz područja zelene i održive gradnje.