Xella ostvarila značajan rast u financijskoj godini 2021.

  • U 2021. prodaja je porasla na 1,698 milijuna eura; to je povećanje od 12.7 posto u odnosu na 2020.
  • Objava izvješća o održivosti za 2021.: Xella Grupa dobila je ocjenu ESG “nizak rizik”

Duisburg, 13. travnja 2022.– Xella Grupa, vodeći paneuropski dobavljač materijala za održiva, učinkovita i pristupačna rješenja za zidanje, iskoristila je prednosti oporavljajućeg građevinskog tržišta u fiskalnoj 2021. Godini. Prodaja je značajno porasla za 12.7 posto  1,698 milijuna eura (1,507 milijuna eura u fiskalnoj godini 2020.) zahvaljujući doprinosu obje poslovne jedinice - Građevinskih materijala i Izolacije. Prodaja od poslovne jedinice Građevinski materijali (bez poslovne jedinice Izolacija) porasla je za 9.2 posto na 1,171 milijun eura (1,072 milijun u fiskalnoj godini 2020.) U skladu sa strategijom fokusiranja na građevinske materijale, Xella je u siječnju 2022. Godine najavila prodaju svoje poslovne jedinice za izolaciju – URSA. Ove poslovne aktivnosti iskazuju se kao prekinuto poslovanje.  Očekuje se da će transakcija biti zatvorena u prvoj polovici 2022. 

„Možemo se osvrnuti na vrlo uspješnu 2021. godinu, u kojoj smo uspjeli značajno rasti i nadmašiti naše tržište. Služimo potrebama tržišta za održivim, učinkovitim i pristupačnim rješenjima, na sveobuhvatan način. Ponosan sam na ono što smo postigli kao tim i želim  zahvaliti svim našim zaposlenicima na njihovom izvrsnom doprinosu”, rekao je Christophe Clemente, Glavni izvršni direktor Xella Grupe.

Idealno pozicionirana za rast u industriji koja se brzo mijenja

Tijekom proteklih nekoliko godina, Xella se od običnog proizvođača građevinskih i izolacijskih materijala razvila u pružatelja rješenja za cjelokupnu ovojnicu zgrade, orijentiranog na kupca. Tvrtka nastoji pružiti energetski učinkovita, održiva i troškovno učinkovita rješenja za stambene i poslovne zgrade. Tako Xella stoji na usluzi industriji koja se brzo mijenja, koju sve više karakterizira potražnja za učinkovitom, manje radno intenzivnom i održivom gradnjom. Ovi trendovi pravi su vjetar u leđa uspjehu Xella Grupe.

ESG: Najbolje ocjene u industriji 

Xella nastoji pridonijeti održivosti i neto nultim emisijama u građevinskoj industriji. Strategija održivosti Grupe sastavni je dio poslovne strategije. “Naši proizvodi, procesi proizvodnje I upravljanja te naš opskrbni lanac zadovoljavaju visoke ekološke, društvene i upravljačke standard. Nastavit ćemo naš put održivosti s ciljem korištenja ljudskih, prirodnih i financijskih  resursa na najbolji mogući način u smislu održivog razvoja”, rekao je Christophe Clemente.

Glavni stupovi Xelline ESG strategije su daljnje smanjenje emisija CO2 u svim operacijama (30 posto manje intenziteta emisija CO2 u proizvodima do 2030. ), razvoj cirkularnosti svojih materijala i smanjenje upotrebe djevičanskih sirovina i materijala koji se šalju na odlagalište (nula otpada na odlagalištu do 2024 za AAC ostatke). Nadalje, Xella ima za cilj osigurati  sigurne i inkluzivne radne uvjete te pružiti mogućnosti za razvoj svojim zaposlenicima. Ova tvrtka namjerava povećati udio žena menadžera na 25 posto na razini Grupe do 2025. godine. 

U prosincu 2021., Sustainalytics je Xelli dao ocjenu rizika 19.8 i procijenio je da je ova kompanija pod “niskim rizikom” od materijalnih  financijskih utjecaja ESG čimbenika. Xellina ocjena rizika smješta je na 4. Mjesto od 127 kompanija u Sustainalyticsovoj kategoriji “Građevinski materijali.” 

Za više informacija o strategiji i ciljevima održivosti Grupe, posjetite  sustainability.xella.com.
Izvješće se može pogledati izravno putem poveznice: SUSTAINABILITY REPORT 2021.