Ytong porobeton d.o.o. u 2020. godinu ulazi kao potpisnik Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050.g.

Svaka država članica EU donosi dugoročnu strategiju za podupiranje obnove nacionalnog fonda javnih i privatnih, stambenih i nestambenih zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada do 2050. godine olakšavajući time transformaciju postojećih zgrada u zgrade gotovo nulte energije.

 

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH u rujnu 2019. godine, iniciralo je Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine, kao važan dokument koji će povezati sve grane društva.

 

Željom za jaču i uspješniju komunikaciju i suradnju između tijela državne uprave i realnog sektora potiče se suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB),

Svi potpisnici promiču dekarbonizaciju zgrada u svojim daljnjim aktivnostima.

 

povelja

 

potpisivanje-povelje
Potpisivanje Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050., Zagreb, 18.12.2019.

 

 

 

Kroz Povelju je postavljen dugoročan cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova u Europskoj

uniji za 80-90% do 2050. godine (u usporedbi s 1990.), te su svi zahtjevi vezani na strategiju obnove zgrada do 2050. godine sada znatno ambiciozniji. Zajednička karakteristika svih građevinskih brandova u portfoliju Xelle (između ostalih i Ytong proizvoda) visoka je energetska učinkovitost, prirodan sastav materijala i brojne prednosti sustava gradnje koje ga čine ekološki prihvatljivim. Upravo su te karakteristike jedna od osnova za provedbu ciljeva smanjenja emisija stakleničkih plinova kroz građevinarstvo, te se iz tog razloga u projekt uključila i tvrtka Ytong porobeton d.o.o. kao lokalna članica Xella grupe.