Ytong Smart: broj jedan za energetski učinkovitu gradnju i uštedu energije

U povodu Svjetskoga dana energetske učinkovitosti, koji se obilježava 5. ožujka, donosimo priču o građevinskome materijalu koji ispunjava sve uvjete za energetsku učinkovitost, ali i uštedu energije.

Najprije da razjasnimo razliku između ova dva pojma. Energetska učinkovitost podrazumijeva uporabu tehnologije koja u svojoj namjeni troši manje energije nego što je to slučaj kod tradicionalnih materijala koji imaju istu funkciju. Na primjer, led-žarulje troše manje energije od klasičnih žarulja, a pri tome omogućuju istu količinu svjetlosti.

 

 

S druge strane, ušteda energije podrazumijeva sve ono što možemo napraviti kako ne bismo rasipali energiju: umjereno korištenje električnih aparata, optimalno korištenje grijanja i hlađenja u prostoru, izolacija prostora koji se grije i hladi, uporaba biorazgradivih materijala i sl. U većini situacija energetska učinkovitost podrazumijeva i uštede, a takav slučaj imamo i kod bloka Ytong. 

 

Ytong Smart – borac protiv velike potrošnje energije

Uzmimo za primjer jedan od najzastupljenijih blokova u suvremenoj gradnji –  Ytong Smart. Jeste li znali da gradnja ovim blokom zadovoljava najstrože standarde u pogledu energetske učinkovitosti i borbe protiv velike potrošnje energije? Pitate se kako? 

Zbog vrlo niskoga koeficijenta toplinske vodljivosti zid Ytong Smart debljine već od 21 cm, i bez dodatne toplinske izolacije, zadovoljava važeće tehničke propise, čime se postiže iznimna energetska učinkovitost objekta.

 

 

Za optimalnu uštedu preporučuje se gradnja vanjskih zidova blokom Ytong Smart debljine 30 i 40 cm. Dodatno, zbog male mase obujma (350 kg/m3) blokovi Ytong Smart najbolji su izbor kod objekata sa zahtjevima za lakom konstrukcijom kao i kod rekonstrukcije postojećih građevina. Također, dobra mehanička svojstva (2,5 N/mm2) omogućuju uporabu ovog bloka za gradnju nosivih i nenosivih zidova sukladno važećim tehničkim propisima.

Osim toga, treba imati na umu da su svi blokovi Ytong napravljeni od potpuno prirodnih materijala, ekološki su prihvatljivi i spadaju u kategoriju požarne otpornosti A1.

 

Zbog čega je važna ušteda energije? 

Energija nije beskrajan resurs i bez njene opskrbe ne možemo gotovo ništa raditi. Klimatske promjene i nedostatak resursa predstavljaju velike izazove za današnje vrijeme, u kojemu se neumoljivo traga za novim obnovljivim energetskim izvorima, ali i načinima za uštedu postojećih. S obzirom na činjenicu da sustavi grijanja i hlađenja u stambenim i poslovnim objektima troše gotovo polovicu energije koja se koristi u Europi, jasno je da postoji mnogo prostora za uštedu u građevinskome sektoru. S druge strane, racionalno korištenje energije predstavlja mogućnost za svakoga od nas da smanjimo vlastite troškove i značajno uštedimo na kućnom proračunu.

 

 

Iako se superiornost blokova Ytong ogleda u njihovoj višestrukoj funkcionalnosti, iznad svega treba spomenuti vrhunske  termoizolacijske osobine, tj. sposobnosti materijala da gotovo ne akumulira toplotu. 

Zato razmislite: ako ste u postupku gradnje ili namjeravate obnavljati postojeći objekt, pametno birajte materijale koji će vam osigurati kvalitetu i dugoročne uštede.